A teniszlabda

A kezdetekben a labda egészen más volt, mint a mai. Akkor még lószőrt, rongyokat, és egyéb anyagokat varrtak be bőrbe vagy vászonba. Az 1850-es években feltalálták a gumi vulkanizálást, ami jelentősen befolyásolta a sportág alakulását, hiszen megváltoztatta a teniszlabda anyagát. A mai labdák kaucsukból készülnek, a közepükben pedig csak levegő van.

Teniszlabda metszeteEleinte ezeket a csupasz kaucsul labdákat használták, csak később kapták a jellegzetes mintát adó, két nemez csíkból álló borítást, ami szabályozza a labda pattanását, és segíti az irányítását, pörgetését. A borítás színe előírás szerint eleinte fehér volt, majd később a jobb láthatóság érdekében sárgára változtatták. 1985 után nemzetközi versenyeken ugyan nem használták,  szabályok szerint azonban a fehér labdák továbbra is használhatók.

A labda átmérője 6,350 és 6,668cm kőzé kell essen, míg súlya 56 és 59,4g között változhat.

A labda viselkedését is szabályozták. Ha 254 cm magasról sima felületű beton talajra ejtjük, akkor a labdának legalább 134,62 - 147,32 cm közötti magasságra kell felpattannia.

A gyártók ma már nagyon sok féle labdát gyártanak, a tulajdonságokat a különféle pálya borításokhoz igazítva.

 

Így készül a teniszlabda

Időjárás

Weather data OK
Agárd
11 °C
Weather details

Pályázati támogatás

A Darányi Ignác terv keretében teniszklubunk 1.466.974 Ft támogatást kapott a parkerdei teniszpályák kerítés és vonalcseréjére.


ATC az interneten

A klub már az internet egyéb szegleteiben is elérhető információkkal, érdekességekkel.

 

Kövess minket mindenhol!

Facebook  YouTube  Picasa


Hírek a tenisz világából

 • Cicipasz nyerte az ATP-világbajnokságot
  A görög Sztefanosz Cicipasz nyerte meg a férfi tenisz ATP-világbajnokságot Londonban, miután a vasárnapi fináléban játszmahátrányból bizonyult jobbnak az osztrák Dominic Thiemnél.
 • Babos Tímea kikapott a tajvani döntőben
  A második helyen kiemelt Babos Tímea kikapott a döntőben a 125 ezer dollár (37,5 millió forint) összdíjazású tajvani tenisztornán. A háromszoros világbajnok magyar játékos egész...
 • Kiesett a címvédő a tenisz-vb-n
  Dominic Thiem a címvédő Alexander Zverev legyőzésével bejutott a Londonban zajló férfi tenisz ATP-világbajnokság vasárnapi fináléjába. Ellenfele a hatszoros világbajnok svájci Roger Federer legyőzője, Stefanos...
 • Cicipasz legyőzte Federert, döntős a világbajnokságon
  A hatodik helyen kiemelt görög Sztefanosz Cicipasz két játszmában legyőzte a harmadikként rangsorolt svájci Roger Federert a Londonban zajló férfi tenisz ATP-világbajnokság első szombati elődöntőjében.
 • Babos Tímea tornadöntőbe jutott Tajvanon
  A második helyen kiemelt Babos Tímea könnyedén jutott döntőbe a 125 ezer dollár (37,5 millió forint) összdíjazású tajvani keménypályás női tenisztornán szombaton.

A klub már a Facebookon is elérhető!